Hoe kies je de juiste dessertwijn?

Komen er binnenkort mensen bij je eten en wil je zelf een menu in elkaar zetten? Grote kans dat de afsluitende gang een dessert is. Je kunt het toetje op zichzelf serveren, maar ook met een glas wijn erbij. Als dit laatste je voorkeur heeft, is het verstandig om op zoek te gaan naar een wijn die hier goed bij past. Maar hoe kies je de juiste dessertwijn? In deze tekst helpen wij je op weg.

Verdiep je in dessertwijnen

Als je op zoek gaat naar een dessertwijn, ontdek je al snel dat er verschillende soorten zijn. Hierdoor kunnen wij ons goed voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Om het jezelf makkelijker te maken, is het verstandig om je wat meer in deze wijn te verdiepen. Zo is het handig om de verschillende soorten te kennen. Wij hebben de populairste hieronder voor je op een rijtje gezet, inclusief een korte toelichting.

– Sauternes
Deze dessertwijn wordt gemaakt in het zuidwesten van Frankrijk. Bij de productie van sauternes wordt gebruik gemaakt van edele rotting. Deze wijn wordt gemaakt van de druiven Sauvignon Blanc, Sémillon en Muscadelle.
– Champagne
Dit is de enige wijn waaraan suiker mag worden toegevoegd als hij af is. De suiker zorgt voor een zoete smaak, waardoor dit een geschikte dessertwijn is. Champagne wordt gemaakt van de druiven Pinot Meunier, Pinot Noir en Chardonnay.
– Auslese
Een halfzoete wijn die veel restsuiker bevat. Auslese wordt vaak gemaakt van de druif Riesling, waardoor hij een ietwat zure smaak heeft.
– Port
Deze zoete wijn is één van de populairste dessertwijnen. Port smaakt niet alleen goed bij toetjes met chocolade, maar ook bij blokjes oude kaas.

Zoete wijn bij een zoet dessert

Om de juiste dessertwijn te kiezen, laat jij je leiden door de smaak van het toetje. Staat er een zoet dessert op de menukaart? Serveer hier dan bij voorkeur ook een zoete wijn bij. Schenk liever geen ‘zure’ wijn in bij een zoet dessert. Door de zure smaak van de wijn kan de zoete smaak van het dessert vervagen en dat wil je voorkomen.

Kies voor een evenwichtige wijn

Bij een dessert kun je beter geen stevige wijn serveren, waardoor een Valpolicella bijvoorbeeld al afvalt. Ga liever op zoek naar een wijn waarbij de zoetheid en zuurgraad in balans zijn. Dit wordt ook wel een evenwichtige wijn genoemd. Koop je zo’n wijn? Dan hoef je niet bang te zijn dat hij plakkerig aanvoelt als je een slokje neemt tijdens het eten van een dessert.  

Houd rekening met het alcoholpercentage

Tot slot moet je rekening houden met het alcoholpercentage bij het kiezen van een dessertwijn. Over het algemeen bevatten deze wijnen behoorlijk veel alcohol, maar er zijn ook dessertwijnen met een lager alcoholpercentage. Ook hier geldt weer dat het verstandig is om de wijn af te stemmen op het dessert. Toch is dit geen vereiste. Houd je niet van een sterke wijn bij een toetje? Kies dan voor een dessertwijn met een lager alcoholpercentage.