Lieveheersbeestjes en hun (positieve) woon- of bedrijfspanden

Afgelopen zomer had ik veel last van bladluizen op mijn planten, waardoor ze er erg ongelukkig uitzagen. Toen ik van plan was om met chemicaliën te beginnen, kwam mijn vriendin met de suggestie om lieveheersbeestjes te gebruiken. toch? Lieveheersbeestjes versus bladluizen? Ja, sinds mijn planten weer prachtig bloeiden door de lieveheersbeestjes. Iedereen herkent lieveheersbeestjes, maar wat begrijpen we eigenlijk van deze beestjes? Zelf doe ik klaarblijkelijk niet veel, dus heb ik ervoor gekozen om me wat meer in deze dieren te verdiepen. Beoordeel je mijn bevindingen?

Algemeen

Lieveheersbeestjes worden onderdeel van de kevers en zijn te vinden in tal van selecties, van lichtoranje/geel tot praktisch zwart. Een lieveheersbeestje dat zich gewoon heeft verpopt heeft geen stippen, net als de larven. De larven zijn veel suggestiever een rups, bestaande uit kleine haartjes op het lichaam. Een lieveheersbeestje heeft een levensverwachting van ongeveer een jaar, dus zoals vaak wordt aangenomen, zeggen de stippen helemaal niets over de leeftijd van het huisdier.

bladluis

Zoals ik aan het begin van deze blogsite al zei, heb ik de larven gebruikt om de bladluizen op mijn bord kwijt te raken, want dit is hun voedsel. Dit maakt de kevers zeer nuttig in het tuinieren, waar ze bovendien vaak worden gebruikt.

Een van de meest prominente in Nederland is het zevenstippelige lieveheersbeestje, gekenmerkt door zijn rode schild en ook zwarte stippen. Toch zijn er in Nederland 60 soorten lieveheersbeestjes. Het veelkleurige Oosterse lieveheersbeestje is zo'n type. Dit is in feite overgedragen aan verschillende landen om te helpen bij de biologische teelt. Dit huisdier heeft zich momenteel gevestigd in Nederland, België en Engeland.

Overlast

Niet elk lieveheersbeestje eet bladluizen, omdat er ook soorten zijn die zich voeden met schimmels of planten. De soorten die zich uitsluitend met planten voeden, kunnen daarentegen schade aan uw planten veroorzaken. Koop dus niet zomaar lieveheersbeestjeslarven, maar laat u goed informeren en kies de ideale soort. Ik heb de larven zelf verkregen via redwith black dots.nl dus neem daar zeker een kijkje.

Veel lieveheersbeestjes zijn niet schadelijk voor producten of voedingsmiddelen, maar kunnen in massa's als extreem belastend worden ervaren. Dit is vooral gebruikelijk als er het jaar ervoor veel bladluizen zijn geweest. In het najaar proberen lieveheersbeestjes meestal een verblijfplaats binnen te komen, om op een warme plek te kunnen overwinteren. Een eenvoudige remedie om dit tegen te gaan, is door een insectenweb aan te schaffen.

Lieveheersbeestjes worden dan ook gezien als een nuttig micro-organisme, dus het gebruik van chemicaliën (chemische bestrijdingsmiddelen) is niet nodig en zeker niet wenselijk.

Geef een reactie